Elke inwoner van Nederland heeft de plicht om een persoon in nood te helpen naar beste kunnen.
Dat houdt in, dat je niet zomaar langs een ongeval kunt lopen en doen als of je niets gezien hebt.

Om je kennis te vergroten, zodat je in staat bent om te helpen, bestaat er een cursus: “een basiscursus voor eerste hulp” van het Oranje Kruis (de beginnerscursus).

Meld je hier aan voor een beginnerscursus.

Meld je hier aan voor de herhalingslessen.

Beginnerscursus

Tijdens deze cursus leer je hoe je een slachtoffer moet benaderen, hoe je de ademhaling kunt controleren en veiligstellen, hoe je wonden kunt verzorgen en wanneer je deskundige hulp moet inschakelen.
Ook reanimatie en gebruik van de AED zijn enkele van de onderwerpen die je leert. Sinds 2017 zit ook de kennis om kinderen te helpen bij de basiscursus in.

Vervolgcursus

Als je dit (bovenstaande) allemaal kent en kunt, is het belangrijk om je kennis up-to-date te houden. Dit kun je doen door het volgen van herhalingslessen.

Daarnaast kun je je verder bekwamen met aanvullende onderwerpen:  eerste hulp bij waterongevallen, eerste hulp bij wandelen en eerste hulp bij sportongevallen.

Voor diegene die geen complete basiscursus willen doen, is er nog steeds de mogelijkheid om de cursus EHBO aan kinderen te doen.

Hulpverlening

Als je een basisopleiding gedaan hebt, kun je deze kennis toepassen bij evenementen. Je bent een van de EHBO-ers op een evenement die als eerste bij ongevallen geroepen wordt. (In onze vereniging heet dat “spijkeren”.)
Door je EHBO-dienst kom je op zeer uiteenlopende evenementen zoals bv. straatfeesten en sportevenementen.

Aanmelden

Ja, ik wil graag een EHBO cursus volgen of me inzetten bij activiteiten en wil me aanmelden.